Connect
To Top

Интервью DZIDZIO: В кино старых пердунов надо списывать

Когда Михаил Хома ака DZІDZIO дает интервью на своем фирменном суржике, это как музыка. А если приперчить его самобытным юморком, так и вообще чтиво для гурманов. Впрочем, для этого надо разбираться в тонкостях Западной Украины. Какие мысли за маской клоуна?

Коли вже DZIDZIO стане посерйознішає? Стане драматичним, ліричним?

Ну, драматичний ще мені заскоро. Ліричний став, та! То в цьому фільмі «Дзідзьо перший раз» з 25 жовтня ви побачите інакші закоулки моєї душі. Але я такий сам і є!

«Перший раз» – це про романтику?

Це буде комедія, романтична комедія. Дівчатам буде дуже цікаво! І пацанам так само дуже сильно, як то у Дзідзьа перший раз пройшов.

І будете показувати?!

Аякже! Та то ж кіно. Ну аякже!

То це якийсь «дорослий фільм»!

(Смеется) Я покажу і такого себе – ліричного. Ще буде лірична наша пісня, саундтрек до нашого фільму. Я покажу себе зараз якраз в такій пісні. Називається «Чисте серце», вона буде саундтреком до нашого фільму «Дзідзьо перший раз».

Так розумію, в кіно заробляєте більші мільйони, аніж на сцені. Бачу, ви вже вдруге взялись за режисерське кермо (прим. первый фильм называется «Dzidzio контрабас»).

Так, ми заробили гроші. Невеликі! Я їх ще не бачив! Не знімав. Бо як знімлю, буде мінус! Держава з’їла податками, бо то є чисті гроші. Це не є корпоративи чи ще щось. Це чисті гроші, які зайшли. Ми заплатили державі податок – один, другий, третій, четвертий, ну, пятий… І я сказав: «Хай лежать!».

Взагалі кіно в Україні вигідно знімати чи ні? Чи може українська кіноіндустрія стати прибутковою?

Може! І вона буде! Я вірю в неї, і я буду все робити, щоби українське кіно було! Я вчусь. Всім хочу так само вселити надію, що цим треба займатися! Інвесторам допомагати молоді, шукати талановитих. Всіх старих пердунів треба вже списувати, бо вони мішають: вони навчились просто красти гроші і більше нічого не робити.

Старих пердунів, перепрошую?

Так! Буду голосно говорити, тому що я раз-єдиний попросив у держави грошей, і вони не дали. А як я підрахую всі фільми, які я зробив, я робив за свої гроші. Вони десь ці фільми постворювали нікому непотрібні, заховали і їздять по червоних доріжках. І так нікто про нього і не знає. А вони ще й дивуються: «А чо на українське не ходять кіно?». Та бо а ви що, щось їм давали? Ви перше бесплатно дайте, а потім гроші за то хотіть!

Власне, хотіла спитати. Чому ви опублікували в інтернеті свій перший фільм? Безкоштовно!

Не переживав, що я зароблю, а переживав, що люди скажуть! Люди дивились, і це в інтернеті має по сім, по пять, по десять, по пятнадцять мільйонів.

Де ви брали гроші? Перепрошую, що зазираю до вас до кишені?

Мої і інвестора, наполовину. Я в двох фільмах – і в цьому, і в попередньому – співінвестор.

Знімали в рідному Новояворівську? Чула, що ваша мама приїхала спеціально з Португалії, де вона живе вже 18 років. Вона потрапила в фільм до вас?

Мама вжилася максимально в роль! Вона подивилася, хто є хто. Це ж 70 людей приїхало на Західну Україну в село жити. Бо я задумав саме в місті, де я народився, знімати наш фільм. Було важно, але ми це пережили. Мамі деколи було незрозуміло – як то так, чо ті сидять, а ті працюють? Я кажу: «Мам, бо це продюсер, а це – хелпер».

Як ви встигаєте це – і концерти, і кіно, і гроші заробляти.

В нас велика команда людей в офісі, є продюсер Анатолій Безух, я більше творча одиниця, так. І докупи разом ми складаємо суперкоманду

Ви лише пишете і співаєте?

Я розбираюсь в усіх справах! Я змушений розбиратися в усіх справах, бо тут йдеться про мою творчість, а не про проект. Є, коли продюсер бере артиста і робить свій проект, так? І каже артистові, що робити. А тут я показую свою творчість, не завжди зважаючи на бізнес.

У вас взагалі бувають вихідні?!

Вихідний? Я не пам’ятаю навіть. В мене липень був такий засипаний знімальними днями фільму, що я навіть собі не уявляв. Попри то ми дали сім концертів і зняли весь фільм. Ну ось сьогодні друзі влаштували мені дуже гарний відпочинок. На три години. Ось і усе.

КОММЕНТИРОВАТЬ

ІНТЕРВ'Ю